Am fost prezent sâmbătă(15.05.), în jurul orei 12, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” Bacău alături de alți puțini(dar buni) reprezentanți ai presei băcăuane, presă despre care Tudorița LUNGU a spus în debutul conferinței că „presa din Bacău nu mai este ceea ce era odată”, remarcând totuși cu bucurie că suntem toți tineri.

LUNGU Foto: Tudorița LUNGU

Raluca TURCAN a început conferința de presă cu mai multe atacuri către PSD, fiind iritată de lipsa de responsbilitate de care a dat dovadă Partidul Social Democrat prin anularea ordonanței de impozitare a bacșișului. Cu asta am fost de acord, dar nu avea rost totuși această „dușmăneală” ținând cont de subiectul conferinței de presă. Totuși, aceasta a continuat cu amintirea celor 42 de noi taxe și impozite intrduse, a spus tare și răspicat că PNL cere lui Victor PONTA să zică cine va despăgubi sute de mii de agenți economici, caracterizând premierul drept „arogant și superficial”. Tot din declarațiile doamnei deputat am aflat că „aceste dezbateri tematice sunt organizate în vederea preluării guvernării chiar de mâine( ), dacă se poate da jos guvernul Ponta”.

Conventia_PD-L_2013_-_Raluca_Turcan Foto: Raluca TURCAN

După ce am ajuns într-un final la tema dezbaterii, mesajul PNL-ului este clar: Sistemul de învățământ românesc este departe de ce așteaptă societatea și piața muncii!”. Doamna Turcan a mai declarat că trebuie eliberat un nivel al calificării, că trebuie reformat sistemul și că soluția ar fi creșterea procentului de instituții de învățământ cu profil profesional, tehnic. În momentul de față, procentele stau cam așa:

  • 60% dintre instituțiile de învățământ sunt de profil teoretic
  • 40% dintre instituțiile de învățământ sunt de profil tehnic, profesional.

De asemenea, doamna susține(și îi dau dreptate) că cel mai mare procent de tineri care părăsesc România este în Moldova.

Prezent la conferință, deputatul de Suceava Alex Ștefan BĂISANU a ținut să facă și el câteva precizări. A spus că valori avem, că învățământul românesc este subfinanțat(știam și noi) și că un model demn de urmat ar fi cel al Finlandei.

BAISANU Foto: Alexandru BAISANU

În final, după ce domnul Palăr a încercat să pară finuț oferind cuvantul de la o persoană la alta și după ce domnul Luchian a precizat de vreo 3 ori că nu e mincinos(deși nimeni nu l-a caracterizat așa), a venit rândul doamnei Sanda Maria ARDELEANU să vorbească. Aceasta s-a plâns de faptul că deși a lucrat la legea 1/2011, aceasta nu a mai fost aplicată și a menționat că „a trăit și a văzut neputincioși de deputați care au măcelărit legea educației”. Perfect de acord! Tot dânsa a mai precizat că se uită cu invidie la sistemele de învățământ din Republica Moldova și Africa, iar o revoluție ca în Finlanda ar fi extraordinar de benefică. Ceea ce m-a bulversat însă e faptul că deși la finalul conferinței a precizat că „minim 5% din PIB va fi alocat învățământului dacă PNL-ul ajunge la guvernare”, în momntul în care i-am adresat câteva întrebări în privat, a declarat că „dorește să aloce învățământului o sumă care tinde spre 8-9% din PIB”. Ha? PNL-ul a primit toate cariile PDL-ului, sau cine minte pe cine? Ar fi fost frumos dacă măcar nu s-ar fi schimbat declarațiile..

conf2 Foto: Sanda Maria ARDELEANU la „interogatoriu”

De asemenea, doamna deputat m-a asigurat că nu va mai fi nevoie să se colecteze fondul școlii/fondul clasei și mi-a oferit și o carte de vizita pentru a nu ezita să o contactez de fiecare dată când este nevoie.

„Of, of, of…grele e politicile!”

Advertisements