După multe dezbateri, ba cu elevii, ba cu profesorii, totul părea că se îndreaptă spre o țintă comună, realistă și de bun augur. 

Colectiv, scandal, pică guvernul, pleacă Sorin Cîmpeanu. A venit domnul Adrian Curaj la Educație și, din păcate, a venit cu foarte multă vrăjeală. Sau cel puțin aceasta este părerea mea. De la “trebuie făcute reforme în sistem” la “sunt un tip conservator, care merg pe continuitate” nu i-au trebuit mai mult de două săptămâni. Mă rog, subiectul asupra căruia doresc să atrag atenția acum e cu totul altul. Vreau să trag un semnal de alarmă, pentru părinte și pentru elev: nu săriți în sus de bucurie că a crescut finanțarea învățământului preuniversitar cu 20%. Nu aveți nimic de câștigat. Pentru că nu e pentru elevi. 

S-AU MAJORAT SALARIILE PROFESORILOR

Am spus de mai multe ori și o repet: profesorii sunt plătiți groaznic. Nu se poate să iei un om cu studii superioare, să îi dai o misiune foarte grea(trebuie să-ți educe viitorul adult, până la urmă, care va contribui la dezvoltarea activă a țării) și să îți bați joc de el cu un salariu…mă scuzați, un casier la Cora cred că o duce mai bine pentru că mai are reducerile alea de angajat. Foarte bine că s-au majorat salariile profesorilor! Sunt perfect de acord! Pentru un sistem de învățământ serios și de calitate ai nevoie de oameni de calitate care trebuie motivați! 

Însă, majorarea aia, dragi elevi, părinți, viitori părinți de elevi, ș.a.m.d, reprezintă majorarea salariilor pentru cadrele didactice. La categoria “bunuri și servicii” regăsim o creștere fulminantă de, fiți atenți, să vă țineți bine că poate vă ia cu palpitații, 9 lei per elev! Da, adică un elev, care stă 9 luni la școală, primește un adaos de 9 lei la suma de 312 lei. Adica 321 de lei pentru 9 luni. Bani care implică teoretic căldură, lumină, apă, cretă, tablă, bănci, becuri, etc. Pe ultimele le-am scos în evidență pentru că vin de acasă părinții cu bani. Pentru că sunt consumabile. Pentru că școala nu are bani. Pentru că nu sunt alocați la buget. 321 de lei pe an/elev? Ca să scoți un elev ca să promoveze bacalaureatul și să-și găsească un loc de muncă în țară, să contribuie la economie, etc? 

Ministrul Curaj, nu a făcut nimic. Vorbe-n vânt. Așa că nu vă bucurați de bănuții ăia alocați în plus. Sunt ca și când nu ar fi. Și nici profesorilor nu li s-au mărit salariile considerabil. Tot în bătaie de joc sunt tratați. 

O să zică lumea că e doar vina Guvernului. Fals. Domnul Curaj putea să pună presiune. E ministru, a fost ales de premier să-i fie în echipă. 

Când o să se înțeleagă că în acest moment în România, sistemul de învățământ este subfinanțat?…

Advertisements