Un grup de tineri din Bacău, va organiza în perioada imediat următoare un festival de film aici, la Bacău. Inițiativa îi aparține lui Geo Barcan, elevă la C.N. “Gh. Vrănceanu”. Mă bucură aceste vești pentru că tineretul mișcă ceva, indiferent de nișa aleasă. Iar un festival de film mi se pare că e perfect și că poate demonstra inclusiv ălora care-mi contestă atitudinea vizavi de Theterstock că, iată, o mână de tineri poate plăti drepturi de autor și poate organiza un festival cultural, fără să se ajungă pe la DNA. Sunt convins. Pentru că tinerii nu sunt proști, nu se mai lasă manipulați și au propriile convingeri. Au dorință și potențial, dar trebuie lăsați să-l fructifice. Ei bine, Primăria Bacău i-a lăsat pe acești tineri. Mai departe, vă las câteva din cuvintele unui voluntar, cu care am stat de vorbă:

Eye Film Festival- ceva nou, ceva frumos. Evenimentul de care Bacăul avea nevoie. Orașul bătrânesc de odinioară începe să prindă viață cu ajutorul festivalurilor ce scot lumea din casă. Eye Film Festival nu numai va trezi comunitatea adormită din care facem parte, ci o va culturaliza printr-un mod unic, nu clasicele tururi de muzee pe care nu toți și le permit sau prezentări in powerpoint redate prin școli in săptămâna altfel și nici atunci in toate pentru ca tehnologia depășește nivelul de învățământ sau filmele de duzină difuzate la cinema-ul din mall. Acest festival va fi ceva revoluționar, astfel 40 de tineri din generația din ziua de azi vor schimba 300 de oameni din toate generațiile prin filme de calitate în 10 ore de plimbări prin universuri virtuale, perspective diferite, idei, concepte, creații, fiind o ruptură temporară a rutinei în care ne aflăm de când ne naștem si până ce murim. Este singura dată când tehnologia e cea care ne scoate din casă si nu ne ține intre cei 4 pereți și asta doar datorită unei idei, o mană de voluntari, entuziasm, un strop de speranță si gata, ne-am făcut festival.

Nu sunt numai filmele cele care vor deschide ochii privitorilor, ci și arta prezentata, ilustrații ale Angelinei Katz și fotografii ale lui Tudor Mare, artiști, adolescenți, voluntari ce vor inspira prin talentul lor, dar și prin hotărârea care i-a adus atât de departe. De asemenea, dezbaterile cu regizorii și producătorii de filme invitați vor aduce un plus festivalului pentru ca au scopul de a prezenta omului de rând cum se face într-adevar un film, contrazicând ideile preconcepute create de-a lungul timpului. Curiozitatea va atrage și va influența câteva puncte de vedere într-un mod bun.

            Tinerii deja s-au pus pe treabă, profesionalismul fiind nelipsit in organizarea evenimentului, deși vârsta ar spune altceva, vârsta ar spune că noi stăm numai pe telefoane și prin cluburi, nu construind ceva minunat pentru un orășel adormit, demonstrând că se poate face orice cu o minte deschisă, multa muncă și încredere ca va fi bine. Avem încredere in festivalul acesta și în impactul pe care îl va avea asupra Bacăului, chiar și prin faptul că a fost organizat doar de tineri.

-Oty Rianna-


Advertisements