După ce au bubuit două țevi și 150.000 de băcăuani, plus italieni, britanici și ce nații s-au mai adunat prin Bacău în august, au rămas fără apă, subiectul mult discutat s-a lăsat cu clasicele promisiuni ale primarului că va face și va pedepsi, răul fiind, of course, aruncat în spinarea fostei administrații Stavarache. Că o fi, că n-o fi, nu despre discutăm acum, ci despre ipocrizia și falsitatea alianței de PSD-PMP-ALDE de la Bacău. 

Se pare că domnul deputat Valerian Verme, președinte al PMP Bacău, s-a gândit să trimită o scrisoare publică deschisă prin care să-i ceară el Primarului Necula să-l demită pe Găină. S-a trezit domn’ Verme că, ups, bă, ceva nu merge, hai facem scrisoare publică. Când era de pus de-o alianță să ne punem viceprimari a fost bine, acum ieșim cu poziții să-l învățăm pe x sau y cum să conducă. 

Dar ceea ce lumea trebuie să înțealagă este că, scrisoarea domnului deputat este doar o scrisoare de imagine, de strategiile tipic pesediste fiind sătuli. Asta-i, ne-am prins, nu mai merge. Dacă se voia demisia lui Găină, domn’ deputat punea mâna pe telefon și suna direct la Primarul Necula. Dar a sperat la vreo 20 de oameni care ar fi fost păcăliți de mânioasa scrisoare că-l vor aplauda la scenă deschisă. N-a fost așa. 

Redau mai jos scrisoarea ipocrită de pe axa PSD-PMP-ALDE:

Stimate domnule primar,


Îngrijorat de situația înregistrată în ultimele zile în municipiul Bacău în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă a orașului și ținând cont că peste 150.000 de băcăuani sunt afectați de întreruperile de furnizare, în plină vară, vă solicit să dispuneți de urgență destituirea domnului Răzvan Găină și a Consiliului de Administrație al Companiei Regionale de Apă Bacău,


declanșarea unei anchete care să stabilească precis cauzele care au dus la avariile repetate în sistem, precum și stabilirea unui plan de măsuri și de investiții ce se impun a fi realizate pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât situații similare să nu mai fie posibile în municipiul Bacău.


Domnule primar, înainte de a fi oameni politici suntem cetățeni și beneficiari ai serviciilor publice. Înțelegem fiecare dintre noi disconfortul pe care lipsa apei de la robinete îl poate aduce unei familii, indiferent de anotimp. Problema apei trenează de prea multă vreme în municipiul Bacău, iar investițiile se dovedesc a fi și insuficiente, și incorect gestionate, din moment ce avarii majore continuă să se producă la intervale relativ mici de timp. De aceea, consider că domnul Răzvan Găină nu mai poate continua mandatul de manager al CRAB, după ce a demonstrat că nu poate gestiona buna funcționare a rețelei de apă din municipiu, că nu a avut


un proiect de investiții în infrastructura de alimentare cu apă potabilă a orașului sau, dacă acest proiect a existat, a fost insuficient argumentat și nu a reușit să convingă consilierii locali de necesitatea implementării.


 Situația înregistrată în ultimele zile nu este singulară și vine pe fondul lipsei unui plan managerial clar și coerent, dar și a unei lipse de implicare și responsabilitate a membrilor Consiliului de Administrație, care puteau semnala disfuncționalitățile din sistem și puteau identifica soluții. Avariile de la CRAB au devenit în Bacău un ”modus vivendi”: în vara anului trecut, locuitorii orașului au rămas timp de mai multe zile fără apă potabilă la robinete. Avariile s-au repetat și în perioada iernii și a primăverii acestui an. Și asta, în condițiile în care prețul unui metru cub de apă plătit de populație este tot mai mare de la un an la altul. Iar ca disprețul față de băcăuani să fie maxim, domnul Răzvan Găină, în calitatea sa de director al CRAB, a adoptat mereu o atitudine specifică șefilor de instituții care dețin monopolul: comunicare publică precară, privarea locuitorilor orașului de informații oferite în timp util, direct sau prin intermediul mass-media, în special referitoare la termenul de rezolvare al avariilor.


Domnule primar,


Personal, apreciez că deciziile pe care le-ați luat în ultimele zile în această criză a apei au demonstrat responsabilitate față de oameni și față de funcția pe care o dețineți. Consider, însă, că atribuțiunile dumneavoastră nu sunt acelea de a suplini activitatea domnului Răzvan Găină, care și-a demonstrat ineficiența și incapacitatea managerială, și a consiliului de Administrație


de la CRAB, pe care trebuie să îi demiteți, cu sprijinul Consiliului Local Bacău. Rolul primarului este de a cere eficiență și calitate în furnizarea serviciilor publice. De aceea, vă solicit, domnule primar, să declanșați o anchetă care să stabilească toate cauzele avariilor din


aceste zile, care să verifice dacă au fost respectate procedurile și parametrii tehnici, dacă au existat erori și de cine au fost cauzate acestea. Doar în urma unui astfel de demers veți putea trage concluzii și veți putea lua deciziile corecte.


De asemenea, consider că stabilirea unui plan de măsuri concrete, atât în ceea ce privește investițiile, cât și buna gestionare a sistemului de apă din Bacău, se impune de urgență. Prea multe voci au invocat în ultimele zile lipsa unei strategii, dar și lipsa de predictibilitate în ceea ce privește alocarea resurselor. De aceea, apreciez, domnule primar, că o poziție tranșantă a


dumneavoastră ar fi de natură să pună capăt situațiilor care aruncă locuitorii municipiului Bacău, în posturi imposibil de acceptat pentru secolul al XXI-lea și pentru un oraș membru al Uniunii Europene.


Îmi exprim speranța că demersul meu va fi receptat corect și vă doresc succes în activitate.


Deputat Valerian Vreme,


Președinte PMP BacăuAdvertisements