Sezonul balurilor bobocilor a început deja, iar gheața a fost spartă, ca de obicei, de CN „Gh. Vrănceanu”, dar nu despre asta voi scrie.

Am aflat despre o propunere venită din partea tinerilor liceeni care organizează astfel de baluri, pentru primarul Cosmin Necula, propunere care urmează să se contureze printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Ei bine, tinerii cer primarului ales o sală gratis, din partea Primăriei Bacău. Mai exact, vorbim de Teatrul de Vară. Super! Mi se pare super ok ca Primăria să sprijine aceste evenimente gratuit, însă problema de ordin financiar apare în momentul în care elevii doresc ca participanții la eveniment, mai exact publicul, să achiziționeze un bilet pe o sumă de bani, 10 lei spre exemplu, bani care se varsă în bugetul școlii, fiind folosiți pe parcurs pentru achiziționarea consumabilelor, pentru renovări, etc.

Ei bine, primarul ar fi de acord cu termenii și condițiile, însă eu țin să fac câteva mențiuni. Din experiență vă zic că la un bal al bobocilor, organizat de elevi, bănuții se mai pierd pe drum, sau sunt cheltuiți nu tocmai „ortodox”. Nu am luat parte la astfel de combinații, însă vă zic de la surse că se practică. Practic, sala poate fi oferită de Primăria Bacău gratuit. Perfect! Având în vedere că motivația va fi „că susținem tinerii și activitățile lor” bla, bla, bla, vorbe dulci și zâmbete largi, propun ca Primarul sau consilierii locali, să menționeze faptul că la acste evenimente, intrarea ar trebui să fie liberă. Spun asta pentru că, o donație nu poate fi făcută condiționat, cum ar fi în cazul de față: „ca să intri la bal, te punem să donezi x lei!”

Le propun însă organiatorilor să organizeze în incintă un mic stand prin care toți participanții să poată dona cât doresc, să se elibereze chitanță iar procedura să fie legală și transparentă.

Conform Noului Cod Civil, donațiile se fac fără a se impune condiții. 

Advertisements