După cum anunțasem pe Facebook în urmă cu o lună, am stat de vorbă cu deputatul Remus Cernea, în cadrul campaniei Dialoguri, pe care o desfășor împreună cu prietenul Teodor Avadani cu scopul de a aduce personajele de pe scena politică mai aproape de tineri, într-un cadru relaxat prin care încercăm să aducem la cunoștință informații reale și cât mai apropiate de interesul acestei categorii sociale din ce în ce mai dezinteresate de fenomenul politic, din păcate.

Deși materialul a fost filmat, boxele de la Green Hours (căci ne-am întâlnit într-un loc public) ne-au pus câteva bețe-n roate. Nu-i nimic, mă bucur că a fost așa. Am constatat că materialele pe care le scriu sunt accesate înzecit față de un video-reportaj.Probabil pentru că e mult mai simplu să citești constant decât să urmărești un material relativ lung.

Dar, am să trec acum direct la subiect și am să vă prezint discuția cu domnul Cernea, exact așa cum a fost ea. Am încercat să concentrăm discuția mai mult pe parteneriatul civil, inițiativă legislativă respinsă însă de Senat acum o săptămână.

Parteneriatul civil, o opțiune

Dialogul a început cu o precizare destul de importantă făcută de Remus Cernea:

În primul rând, trebuie înțeles faptul că parteneriatul civil nu reprezintă o obligație, ci o opțiune. Momentan, în România se pot căsători doar cuplurile heterosexuale. Parteneriatul civil este o alternativă și pentru aceste cupluri, cât și pentru cuplurile gay. În legislația actuală, suntem printre puținele țări care nu recunosc aceste cupluri și care nu recunosc nici parteneriatele civile. De exemplu, avem multe țări bine dezvoltate care au adoptat acest parteneriat civil: Suedia, Danemarca, Norvegia, Franța, Germania, Spania, Portugalia, Marea Britanie și multe, multe altele. 

Mai mult, țin eu să adaug, legea propusă nu conține cuvântul „homosexual”.

De ce să opteze cineva pentru parteneriatul civil și nu pentru o căsătorie?

cernea.PNG

A urmat să pun și eu această întrebare firească, făcând referire, bineînțeles, la cuplurile heterosexuale.

Parteneriatul civil este un document care se întocmește la notar. Este un document de recunoaștere al acelor cupluri care conviețuiesc împreună, care își împărtășesc sentimentele reciproc, trăiesc ani de zile împreună, poate (dacă nu chiar sigur) acumulează bunuri materiale împreună, apartamente, case, terenuri, mașini, etc., care cred că ar avea dreptul să-și poată lăsa moștenire unii altora. Mai mult, să se poată obține un credit însumând veniturile celor doi împreună, iar exemplele pot continua. Sunt pur și simplu drepturi atribuite printr-o căsătorie, doar că este un parteneriat civil. 

Dacă s-ar adopta, într-un final, această lege, vom vedea pe stradă mai mulți gay?

Trebuie să recunosc și faptul că de acest parteneriat civil ar beneficia mai degrabă cuplurile heterosexuale. De ce? Este extrem de simplu: în primul rând, societatea românească este de așa natură încât cuplurile gay nu s-ar afișa public, cel puțin momentan, iar a doua este acest tip de relație tot mai des întâlnit, anume fără a te căsători. Motivele sunt diverse, de la repulsia față de religie și până la responsabilitatea moștenită involuntar când decizi să faci acest pas.

Această teorie, cum că am vedea mai multe cupluri gay sau că parteneriatul civil ar fi de fapt doar o portiță de salvare pentru aceste cupluri, este falsă, iar cifrele vorbesc în acest sens: în Franța, spre exemplu, mai mult de 94% dintre parteneriatele civile încheiate reprezintă cuplurile heterosexuale, nicidecum pe cele homosexuale. Această formă de parteneriat civil reprezintă doar o serie de avantaje.  

Care ar fi impactul produs de această lege asupra tinerilor?

Capture.PNG

Multe cupluri formate din tineri nu doresc să facă pasul către căsătorie, însă simt nevoia de protecție din partea statului român, în primul rând, pentru că există din păcate multe cazuri de violență domestică. Practic, parteneriatul civil este un contract, iar ambele părți trebuie să îl respecte. Prin căsătorie, nu va mai exista acea impresie prin care bărbatul are putere mai mare de decizie într-o familie. Femeia va avea drepturi egale ca bărbatul. 

Am avut însă și o curiozitate: există tineri care au ales să părăsească România tocmai pentru că nu le erau recunoscute parteneriatele civile sau căsătoriile gay?

Da, există astfel de cupluri și cunosc mai multe persoane care și-ar dori să trăiască în România, însă refuză acest lucru pentru că nu pot fi împliniți din orice punct de vedere, mai ales pe plan personal. Sunt persoane care preferă să exceleze pe plan personal, sentimental, însă legislația actuală din România nu le permite. Cred că cel mai bun exemplu este chiar cuplul format dintre Relu Adrian Coman şi soţul său, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaşte căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. 

Încearcă partidele să împiedice independenții?

800px-remus_cernea

Parteneriatul civil nu este singurul subiect discutat. Așadar, am dorit o părere despre legea electorală, care prevede depunerea a zeci de mii de semnături pentru a putea intra în cursa electorală. În București, spre exemplu, un independent ar trebui să strângă aproximativ 20.000 de semnături.

Este o lege abuzivă, susținută de PNL și PSD pentru a elimina independenții și partidele noi și pentru a putea rămâne tot ei la putere. O piedică pentru persoanele noi și dornice pentru a lucra în interesul cetățeanului, cât și o piedică pentru democrație, este reprezentată de numărul exagerat de semnături cerute pentru a candida în Parlamentul României. Noi strângem semnături reale, nu ca partidele politice deja existente care știm cu toții cum falsifică aceste semnături. 

Cam asta am vorbit cu deputatul independent în 20 de minute. Deși înclin spre filosofia pur liberală, politica unui umanist verde cu radacini liberale si simpatii libertariene practicată de Remus Cernea este una bună, care-mi place, așa că mai jos am să-ți las câteva motive pentru care ar trebui să ieși la vot și să-i acorzi încrederea pe 11 decembrie.

1. Deputatul care demască!

O chestie foarte tare care îmi place la Remus Cernea este faptul că demscă abuzurile și absenteismul masiv din Parlamentul României! Acesta semnalizează public orice abuz și nerespectare a îndatoririlor aleșilor, care au primit încrederea populației la alegerile trecute, dar care profită doar de foloasele calității de demnitar.

14633696_10153805411336175_7942671707200033741_o.jpg

2. Mai activ ca alți 200

Probabil că nu aveai habar, dar independentul Cernea a avut mai multe luări de cuvânt decât alți 200 de deputați…adunat. Adică peste vreo 500.

3. Susține un stat de drept, laic și nu fundamentalist

Îmi place ideea separării bisericii de stat, dar nu doar pe hârtie. Pozițiile deputatului Cernea au fost de fiecare dată împotriva alocării acelor sume fantastice către culte, bani ce pot fi folosiți către cultură și educație, spre exemplu.

14560217_10153841428471175_2022673563996032012_o.jpg

4. Este independent

Știu că sună a motiv pueril, însă apreciez foarte mult această calitate, de independent. Nu este constrâns de partid să se comporte în vreun fel, ci pur și simplu susține cauzele pe care le-a promis votanților săi că le va susține și promova în Camera Deputaților.

5. Transparență

Deputatul Cernea nu este activ doar în Parlament, ci și în spațiul virtual, acolo unde comentează orice acțiune și chiar se consultă cu cetățenii în vederea adoptării unei atitudini corecte, conforme cu cerințele alegătorilor, în Parlamentul României.

Acestea fiind spuse, am 2 rugăminți: Prima- care ar fi următorul subiect despre care ați dori să vorbesc cu deputatul Cernea? (de data asta va fi și scris, și pe cameră). Cea de-a doua este una mai specială. Deși nu susțineți neapărat drepturile persoanelor LGBT (cum nici eu nu pot să spun că sunt fan), încercați să luați în considerare varianta de a ieși la vot și de a-i acorda acestui independent din nou șansa de a demasca măgăriile din Parlamentul României și de a milita pentru o Românie normală, în care aleșii își respectă îndatoririle.

Advertisements