PSD stă în 49%. “Atât de aproape, dar totuși atât de departe!”, rostește Dragnea pe sub mustață la un pahar cu tovarășii Ghiță, Tăriceanu & Co. Și n-ai cum să nu-i dai dreptate. Din situația critică pentru România, situația critică poate să se restrângă doar la “dreapta românească”, aia care se află în moarte clinică. Dar ajung și acolo mai târziu. 

Încercând să gândesc la rece, rațional, situația destul de neplăcută cauzată de alegerile parlamentare, am ajuns să pun cu creionul pe foaia de hârtie mai toate datele, trecând de la politică și jocuri de culise la matematică. În 49 de procente stă PSD-ul după redistribuire. Având în vedere faptul că nu se întrunește acel procent de 50% plus 1, adică majoritatea absolută, PSD-ul condamnatului penal definitiv Liviu Dragnea încă nu poate deschide șampania, cum face liberalul Palăr la Bacău. Explicația este foarte simplă. 

ARTICOLUL 103, Constituția României


Învestitura


(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Ori, partidul condus de un condamnat penal nu are majoritate absolută, ceea ce înseamnă că PSD-ul nu are puterea de a impune noul premier. Iar în Constituție nu scrie nimic de nicio alianță. Așadar, se purcede la consultările demarate de Klaus Iohannis. Ce înseamnă asta? Că varianta ca România să aibă un premier liberal și un Parlament cu majoritate de stânga este foarte probabilă. Și e și fair-play, dacă e să o luăm din punct de vedere al principiului mult accentuat în sport. 


Având în vedere că matematica pură ne vorbește despre cum ar trebui legea respectată, o combinăm înapoi cu politica și ajungem la următoare concluzie: având în vedere prezența scăzutâ la vot și moartea clinică în care a intrat dreapta românească (iar Turcan e doar o mare glumă, să fim serioși), Iohannis va alege oarecum tot matematic. Doi e mai mare ca unu, iar un mandat e deja aproape pe jumătate consumat. Dacă speră la încă unul în 2019 (2>1), premierul desemnat de Iohannis ar fi bine să fie de dreapta. C-o fi Cioloș, c-o fi Băsescu? Astea-s deja detalii. Deși mizez pe fostul președinte. 


Acum, ceea ce-i cert: PSD nu va impune lui Iohannis o propunere, căci criteriul majorității absolute nu poate fi îndeplinit, iar Dragnea, de voie sau nevoie, nu poate fi premier, căci legea nu-i permite. Iar legea, ca să ne facem înțeleși, e mai ceva ca votul. 

Pe curând. 

Advertisements