Vești interesante la debut de 2017. Nici nu a apucat încă premierul desemnat, Sorin Grindeanu, să se gândească la noul Guvern că tinerii au și (re)început ispravele civice: își doresc un minister destinat exclusiv tinerilor, măsură menită să responsabilizeze viitorul Guvern și să îi oblige practic să dezvolte această ramură abandonată parcă în ultimii 27 de ani. 

Îi felicit pe aceștia, mai ales că în programul de guvernare al PSD (seamănă bine cu promisiunile USL), Dragnea a promis marea cu sarea. Un astfel de minister ar însemna o transparență mai mare pe acest sector, cel puțin din punct de vedere teoretic. 

Tinerii au argumentat existența unui minister separat cu următoarele motive:
1. Necesitatea ca tinerii să reprezinte o prioritate pentru noul Guvern;

2. Implementarea programului de guvernare asumat de către PSD în campania electorală;

3. Constituția României prevede în mod expres necesitatea unor politici speciale pentru copii și tineri (articolul 49);

4. Asumarea de către PSD a Rezoluției Tinerilor, document care menționează un ministru dedicat activitații pentru tineret;

5. Realizarea procesului de descentralizare.

“Dacă sportul va fi păstrat în cadrul aceluiași minister cu tineretul, rezistența în calea descentralizării va fi mult mai mare atât în societate, cât și în cadrul instituțiilor vizate de acest proces pe care sperăm ca noul Guvern să îl considere prioritar. Transferul direcțiilor județene de sport și tineret către autoritățile locale, cu tot cu patrimoniul pe care îl administrează, este un pas care trebuie făcut cât mai curând.” 

-Cristian GHINGHEȘ- consilier local independent, Bacău


“Mențiunerea stării actuale cu un minister al tineretului și sportului este o soluție păguboasă atât pentru tineret, cât și pentru sport deoarece aceste două domenii se intersectează foarte puțin. Așa cum sportul a canibalizat în ultimii ani domeniul de tineret, nu suntem de acord ca în viitor să se întâmple același lucru, dar de către tineret. Aceste două domenii separate trebuie să funcționeze în paralel cu oameni dedicați și cu un mandat clar, care să pregătească descentralizarea și sprijinirea autorităților locale dupa ce procesul de descentralizare s-a finalizat.”

-Alexandru BAJDECHI- Președinte al Federației Tinerilor din Constanța 

Au fost 12 organizații semnatare a cererii, dintre care 11 sunt băcăuane, iar una dintre ele a fost chiar înființată și condusă de mine până în vara lui 2016: 

Federația Tinerilor din Constanța


Liga Studențească Bacău


Asociația Elevilor din Bacău (AEBc)


Asociația Surf The Earth Project (STEP)


Asociația Ingenious Drama (ID Fest)


Asociația de Tineret Onestin, Onești


Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA)


Asociația “Un Zâmbet” Bacău


Centrul European pentru Strategii Durabile


Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă (AICR), Moinești


Asociatia Happy Life


Asociatia “Există o Șansă” Buhuși

Advertisements